מגוון ביולוגי ונישות יער

מהו מגוון ביולוגי? ומדוע זה חשוב?

מגוון ביולוגי הוא אינדיקציה למגוון תצורות החיים במקום מסוים. חרקים, יונקים, עופות, זוחלים, מיקרו אורגניזמים וצמחים. אלו מושפעים מאקלים של אותו אזור, סוג הקרקע ומרכיבים א-ביוטים נוספים.

נהוג לסווג את המגוון הביולוגי לפי 3 'שכבות':
כמות ועושר המינים המזוהים ולא מזוהים, מגוון גנטי – העושר הגנטי והפוטנציאל הטמון בכל יצור, ומגוון מערכות אקולוגיות – סוגים ומופעים שונים של המערכות בהן אותם חיים מתרחשים.

חשיבות המגוון הביולוגי לא הייתה עולה על 'סדר היום הציבורי', וכנראה שלא היינו דנים בה כלל היום לולא היה מגוון זה ללא סכנה. האופן שבו אנו בני האדם מתנהלים על הכוכב הזה, בפרט ב5-6 עשורים האחרונים, פוגע בטבע. כתוצאה מכך הגענו למצב של משבר האקלים הנוכחי. סך כל הפגיעות במערכות הטבע הגיע לנקודה בה התחלנו לשנות את האקלים והטבע, באופן משמעותי ושלילי. ניתן להרגיש זאת, ניתן למדוד זאת, ניתן לחקור ולהעמיק בכך. קיים קונצנזוס של מעל 90% ממדעני האקלים, יחד עם אוכלוסיות רבות ברחבי העולם אשר מעידות על השינויים הקיצוניים, שאנו בהחלט נמצאים בעיצומו של משבר. הפגיעה של האדם בטבע מתבטאת בהריסת מערכות אקולוגיות, בתי גידול ומינים שונים. מצטרפים לכך זיהומים בקרקע, אוויר ומי השתייה והאוקיינוסים שלנו, שחרור גזי חממה לאטמוספירה, שחיקה ופגיעה בחלק גדול מהקרקעות החקלאיות, ועוד.
הפגיעות הרבות גורמות לאובדן של המגוון הביולוגי, של אותם חיים על פני כדור הארץ- ולפעמים לנצח.
חיות וצמחים אשר סביבתן והם נהרסו לחלוטין כבר לא יחיו כאן.

שירותי מערכת אקולוגית

החברה האנושית מבוססת על הטבע. מוזר לחשוב זאת בזמנים שלנו. אולי השינויים שאנו חשים הם שקצת רטוב לנו בחורף וחם לנו בקיץ ובכל שאר התנאים אנו מצליחים למצוא פתרונות כאלו ואחרים. אך למעשה שכחנו שהקיום שלנו תלוי בטבע, ממש ככה.
ֿהתנאים של החיים שלנו כאן כרוכים בגורל של אותן מערכות אקולוגיות אשר, אם נתבונן על כך בזווית תועלתנית, מספקות את 'שירותי המערכת האקולוגית' כמו אוויר נקי לנשימה, מים נקיים לשתייה, מזון, מחזור חומרים, חומרי גלם לביגוד, בנייה, תחבורה ועוד רבים נוספים. הם אלו אשר יוצרים לנו את התשתית בכדי לחיות ולשגשג.
הערכה שמרנית היא שכיום לפחות 40% מכלכלת העולם מבוססת באופן ישיר על הטבע, וכל היתר, הנגזרת שלו דרך קיומנו אנו. אנו 'לוקחים' מהטבע, אך כדי שמעגל הזנה זה יקרה, אנו גם צריכים 'להחזיר' חזרה לטבע, לדאוג לו, לשקם אותו.

המגוון הביולוגי מזין את חוסנן של המערכות האקולוגיות של הטבע. במקום בו יהיה מגוון צמחי הולך וגדל, מיקרואורגניזמים, חרקים, ציפורים, זוחלים ויונקים ישגשגו באותה מערכת, חוסנה של המערכת יתחזק ויתעצם. חוסן משמעו היכולת של אותה מערכת לספוג משברים, להתמודד איתם ולצאת מהם חזרה בזריזות אל עבר שגשוג. איתנות וגמישות הינן תכונות חשובות ביותר, במקרה של אסון טבע או עונות מאתגרות. היציבות והחוסן מגיע משיתופי הפעולה והקשרים בין כל היצורים במערכת. כאשר רבים ומגוונים, נתונים הם פחות ללחצי המשבר ויכולים להשתקם ממנו במהירות.

הלימן ביער המאכל בקדרון מלא במים

אקולוגיה של יער מאכל

במערכת אקולוגית יערנית המגוון הביולוגי גבוה יחסית. זאת תודות למגוון הנישות האקולוגיות הקיימות במערכת מרבדת, מורכבת ומלאת קשרים בין החיים בה. שילובי מרחבים עם מידה משתנה של שמש וצל, שכבתיות הצמחייה ומגוונה מאפשרים למארג רחב של חיים לחיות בקרבה.

כאשר ניגשים לתכנון יער מאכל, תחום השיקום האקולוגי חשוב ביותר. אנו נשאף לתכנן, להקים ולתחזק מערכת אקולוגית בריאה, מתפתחת ומשגשגת. יצירת נישות אקולוגיות עבור המגוון הביולוגי האדיר הקיים בחבל ארצנו הקטנטן הינו אלמנט חשוב בהתבססות והנבת יער המאכל והתפתחות הסוקצסיה (חילוף והתפתחות חברות בטבע).

בתוך האקולוגיה של יער המאכל המגוון הביולוגי תומך בתהליכי בניית קרקע עילית אשר ממנה ניזונים הצמחים, הוא מאפשר קליטת מי גשמים אל תוך האדמה, מניעת סחף קרקע, התמודדות עם בעלי חיים אשר פוגעים בגידולים החקלאיים על ידי יצירת מזון ונישות אקולוגיות לטורפיהם. לדוגמא אחת היא מגוון הציפורים מגן על עצי פרי שונים מכנימות, זחלים וחרקים אחרים. כמו כן מחזור החומר האורגני בתוך היער והפיכתו למזון לאחר, ועוד.

נישות אקולוגיות במערכת יערנית

דוגמאות לנישות אקולוגיות:
 סלעים מהווים מקום מחבוא ומגורים לזוחלים שונים. בולי עץ / גזעים מושכים פטריות, חיידקים וחרקים שונים לפירוק החומר האורגני. עצים מסוגים שונים ותיבות קינון מושכות ציפורים שיר שונות, עופות דורסי יום ולילה. מקור מים / בריכה אקולוגית תמשוך אלי חרקים, ציפורים, זוחלים ויונקים אשר יבואו לשתות ממנה לאורך השנה. כמו כן מרחב מספק יאפשר לציפורים נודדות לעצור במסעותיהם לשתות לרוויה. השארת עשביית סבך / שיחים צפופים וחללים אקראיים ביער תעודד מיני ציפורי שיר, קיפודים וחרקים שונים להגיע אל המקום.

במערכת השואפת לאיזון, כל יצור חי מהווה מזון עבור מישהו אחר, לכן ביסוס של אוכלוסיה מסוימת תמשוך אליה את הטורף שלה, וכך הריבוד והמגוון נבנה במערכת האקולוגית. קיימת חשיבות ליצירת רצף אקולוגי – יצירת מסדרונות אקולוגים כדי לאפשר תנועה של בעלי חיים פנימה והחוצה מתא השטח, זהו קו החמצן של המגוון הביולוגי היבשתי. כמו כן מעברים כאלו יאפשרו תנועה של זרעי צמחים להגיע דרך ובעזרת בעלי החיים.
אנו בריפורסט מחפשים תמיד ללמוד, להתבונן, להעמיק, לחקור ולחלוק ניסיון וידע בתחום זה.
בכל פרויקט אנו מתכננים או משלבים יצירת נישות אקולוגיות ואפשרות ליצירת בתי גידול שונים ומגוונים, המתאימים לאותו אזור. מתוך התפיסה כי בריאותו וכך גם יבולו של יער המאכל נובעים מבריאות המערכת כולה, השיקום האקולוגי והעצמת המגוון הביולוגי בשטח נמצאים אצלנו בחשיבות עליונה.
כאשר נרפא את האדמה, את החיים בה ומעליה, נרפא את הטבע ואיתו את עצמנו – דרך התחברות לתהליכי גידול מזון בריא, עונתי ומלא.

רוצה לקבל עוד פרטים על הקמת יער מאכל?

השאירו פרטים בטופס וניצור קשר בקרוב

מעניין אתכם מה זה יערות מאכל?

תמשיכו לגלות את הבלוג

אדמת קומפוסט ביער מאכל
ללא קטגוריה

איך לבחור קומפוסט? 

איך לבחור קומפוסט?  בעולם החקלאות האקולוגית, הקומפוסט הוא מרכיב מרכזי . בחירת הקומפוסט המתאים עבורנו היא שלב חשוב בהקמת יער מאכל, בוסתן, גן ירק וכל

קראו עוד »
ללא קטגוריה

שילוב שיחים ביער מאכל 

אחד הדברים היוצרים לנו תחושה של יער (לעומת חורשה או מטע) הוא השכבתיות, פשוט משום שכך יער מתפתח בטבע.  כשאנחנו ניגשים לתכנן ולהקים יער מאכל

קראו עוד »
ללא קטגוריה

בריכת חורף במשק חקלאי

עונת הגשמים הקצרה בשיאה ואנו רואים איך שנה אחר שנה, בימים מעטים יורדות כמויות משקעים גדולות מאוד. רובן אינן מנוצלות ואף גורמות להצפות חריפות. פיתוח

קראו עוד »
Open chat
שלום,
איזו שאלה יש לך?