אגרופורסטרי נקראת בעברית חקלאות יערנית.
זוהי פרקטיקה חקלאית המשלבת בין גידולים חקלאיים שונים על אותה חלקה, ומאופיינת בחלקות חקלאיות עמידות יותר לפגעי מזג אוויר ומזיקים מחלקות המונוקלטורה ה"רגילות".
זהו מושג עתיק, וישנן עדויות לחקלאות יערנית כבר לפני 9,000 שנה.
כיום הוא כולל בתוכו גם שיקום מכוון של האדמה וניהול מקיים שלה תוך העלאת המגוון הביולוגי, כחלק מהתפיסה ההוליסטית של חקלאות מקיימת. להרחבה על תפיסת החקלאות המקיימת (פרמקלצ'ר)
סוגים שונים של חקלאות יערנית
בחלוקה גסה, ישנם שני סוגי חלקות: אלה המשלבות בין עצים לחד שנתיים, ואלה המשלבות בין השניים לגורם שלישי – חיות משק.
חלקות כאלה מורכבות יותר לביסוס, דורשות ידע רב יותר ועבודה מדויקת.
התחרות על אור, נוטריאנטים ומים תלויה במידה רבה בתכנון נכון ושתילה נכונה של החלקה בהתאם לטופוגרפיה ותנאי השטח – אחרת חלק מהצמחים עלולים שלא להניב כאחרים.
חלקות שונות לצרכים שונים
שימו לב שישנן רמות שונות של שילובי צמחים בחקלאות יערנית, עם הבדלים משמעותיים ביניהן. למשל, בחלקות מסחריות מדובר בדרך כלל במין אחד של עץ, וכמה מינים של חד שנתיים בין השורות.
ביער מאכל נעשה זאת קצת אחרת. כדי ליצור חלקה יצרנית יותר, למעננו או למכירה, ננטע מספר מינים של עצי פרי, עם עצים תומכים סביבם.
בנוסף, נשתול חד שנתי כמו דלעת, בצל ירוק, חסה וכו' – בהתאם לתנאי השטח וצרכינו.
נוכל גם לשתול שיחים רב שנתיים של תבלינים, כמו שעשינו ביער המאכל בחוות רימון.
שם שילבנו בחלקת האגרופורסטרי בין נשירים לתבלינים שפתניים, משום שהם גם טובים לשיווק וגם טובים מבחינה אקולוגית להאבקה ולהזמנת אויבים טבעיים.
5 יתרונות של אגרופורסטרי
- העלאת המגוון הביולוגי – עצם בניית המערכת ממספר מינים והשימוש בצמחייה תומכת מעלים את המגוון הביולוגי בשטח (כמובן שחשוב לעשות טיוב קרקע, כמו בכל שאר יער המאכל).
- שיקום האדמה ומניעת שחיקתה – בהכרח אומר ללא כימיקלים. הפרקטיקות בהן נשתמש יתמקדו בשימור משאבי הקרקע ובהעשרתם, כחלק מהגדרות המערכת החקלאית.
- יבול מגוון על אותו תא השטח – ניתן לייצר מגוון מזון תוך שימוש אופטימלי במרחב, ולקבל תוצרת לאורך כל השנה.
- יותר יבול – מאחר והאדמה חיה ועשירה בנוטריאנטים, הדבר בא לידי ביטוי בתוצרת. במערכת בה שיקום האדמה במרכז, נמצא עם השנים עלייה בפוריות הקרקע הנובעת מהמגוון הגנטי החי בה וממגוון מערכות הגומלין המתקיימות בתוכה. עלייה בפוריות מובילה לעלייה ביבול.
- כשמערבים עצים וחיות משק – הראשונים מורידים עומסי חום וקור לאחרונים ומשפרים את רווחתם (ותוצרתם)
איך נתמודד עם מזיקים?
ללא כימיקילים. מערכת שאינה מונוקולטורה מכניסה מספר מינים רב יותר, המאפשר שגשוג של אויבים טבעיים והקטנת האינטנסיביות של מזיקים מתמחים.
לזה נדאג בשלב התכנון. יש חשיבות לבחירת המינים אשר יעבדו יחדיו במערכת האגרופורסטרי. נרצה להימנע מהשפעות גומלין שליליות כמו אללופתיה, הנוצרת כשמינים מסויימים מפרישים חומרים שאינם מיטיבים עם שכניהם.
נשים דגש גם על טכניקה נכונה במהלך הנטיעות עצמן, שלא לכסות את מה שצריך להישאר גלוי ולהיפך. מעבר לכך, יש להגן על התוצרת באמצעים מכניים ופיזיים, כמו כיוס וסניטציה מוקפדת.
מניעת שחיקת קרקע
עצם כיסוי הקרקע בשורשים של עצים וחד שנתיים כבר מעניקה לנו אחיזת קרקע טובה יותר. אך כבר בשלב התכנון ניקח בחשבון את תוואי השטח, כיווני הרוח וכו', כחלק בלתי נפרד מהדאגה לאדמה.
כדי למנוע שחיקת קרקע, נוכל לתכנן שכבה שוברת רוח במעטפת היער. כדי לעשות זאת אפשר להשתמש בצמחים נמוכים וחזקים שיאפשרו נוף פתוח, כמו אלת המסטיק וער אציל.
אם יתאים יותר, נוכל לבחור בעצים גבוהים ואיתנים כמו אורן, צפצפה וברוש. כך גם נמנע את שחיקת הקרקע על ידי רוחות וגם נגן על הצמחים הרגישים יותר שבמרכז החלקה.
גם הטיפול בגזם, המושאר על הקרקע (chop&drop) שומר על הביולוגיה של הקרקע, שבתורה כמובן שומרת על מבנה הקרקע ומונעת שחיקה.
חיות משק בחקלאות יערנית
החיות יכולות לתת מענה לכמה דברים בחלקת אגרופורסטרי, מלבד התוצרת הישירה שלהם (חלב, ביצים, בשר, צמר). כמה דוגמאות:
ניהול עשבייה
היות ואנחנו לא משתמשים בכימיקלים להדברה ועל מנת לאפשר לחלק מהצמחים לשגשג, נצטרך לעשב.
ישנן שתי אפשרויות – עבודת כיסוח שתדרוש תשומות, לפעמים משמעותיות. או הכנסת מיני הצאן והבקר הנכונים לשטח.
שימוש בחיות יכול לחסוך משאבים, אך יש לשים לב שהניהול דורש ידע וניסיון. למשל, עיזים לא מתאימות לחלקה עם עצים צעירים, משום שהנזק שיגרמו לעצים גדול מדי. הדוגמאות רבות.
ביער מאכל קטן, פרטים ספורים של סוסים, חמורים או צאן יכולים לדאוג לעישוב בעצמם, כל עוד הם מנוהלים נכון. אך זה תלוי בידע ובהתבוננות.
דישון
הזבל של חיות המשק מהווה דישון טבעי, שיעזור לנו לבנות אדמה חיה ועשירה. הדישון יכול לקרות באופן טבעי תוך הימצאות חיות המשק בשטח, או בפיזור מכוון שלנו לאחר הבשלת הזבל בנקודה מרוכזת, אם יש בזה צורך.
הדברת מזיקים
רבות נאמר על השימוש בחיות משק כאמצעי מועיל, מקיים וסימביוטי להדברת מזיקים. אך אין נוסחת פלא כזאת או אחרת להדברה הטבעית הזאת.
מדובר בסופו של דבר בהתאמה לשטח מתוך הקשבה לו, התבוננות ומחשבה על אויבים טבעיים וניהולם לאור הצרכים של האדמה ושלנו. למשל, אם יש לנו בעיית חשופיות – נוכל להכניס ברווזים שיהנו מהן מאוד.
מצד שני, לא נכניס תרנגולות לחלקת ירקות. הן יכולות לתת קומפוסט, ביצים, ואת הבשר שלהן, אך לחלקת ירקות סביר שיזיקו מאוד.
בסופו של דבר, יש להתאים את החיה והשימוש בה לחלקה ולצרכיה המדויקים.
הטיפול בחיות המשק
חשוב לקחת בחשבון שהחיות שנכניס למערכת כדי להיטיב איתה לא רק יטפלו בה, אלא גם ידרשו טיפול.
צריך לחשוב על דברים כמו בריאות העדר וניהולו, סניטציה, מחלות וכו', וכדאי שלא להקל בזה ראש. אם לקחנו את חיות המשק לתוצרת, נתכנן זאת מראש. האם התנובה מיועד לצריכה אישית? אם לא – מה נדרש כדי למכור לאחרים מבחינת לוגיסטיקה, אישורים, שיווק התוצרת וכד'.
אולי זה נשמע מעייף או פחות מעניין, אבל גם זאת קיימות הלכה למעשה. אם אתם שוקלים להקים חלקת אגרופורסטרי המערבת גם חיות, כמה שיותר מחשבה מראש יותר טוב.
אגרופורסטרי ביער מאכל
יער מאכל לא מחויב להכיל חלקת אגרופורסטרי כדי להיחשב ככזה, זאת בחירה.
בדרך כלל יער מאכל מתוכנן בתצורה פראית של עץ פה ועץ שם. זה מאפשר לנו ליקוט חופשי ומהנה תוך הליכה ביער – תאנה מכאן, תות משם, קצת מרווה….גן העדן הזה הוא חלק מהיופי של יער מאכל.
אז למה לשלב בו אגרופורסטרי?
בעיקר כדי שנוכל להניב כמויות גדולות יותר ממינים נבחרים של פירות.
למשל, חלקה של שזיפים למכירת בוטיק של פירות אורגניים ואקולוגיים. או כדי לייצר ריבה שתימכר בחנות היער, או סירופ. ואולי נרצה בהם למען הקהילה שסביב היער? אפשר אפילו להפיק אלכוהול, אם אתם נכונים לזקק.
הנה הכנת סירופ לכל השנה מעודפי התוצרת ביער המאכל בקדרון:
החקלאות היערנית מאפשרת לנו להניב תוצרת על פי עקרונות מקיימים, כך שגם האדם וגם האדמה ישגשגו.
לקריאה נוספת:
חלקת הדגמה של חקלאות יערנית ביער המאכל קדרון
חלקת הדגמה של חקלאות יערנית ביער המאכל קורן
לעוד מאמרים – בואו לבלוג שלנו