תכנון גילדות צומח ביער המאכל
מאמר זה עוסק בתכנון גילדות צומח ביער מאכל. מהן גילדות צומח, למה שנרצה אותן בגינה או יער המאכל שלנו – ודוגמאות מעשיות לשימוש נכון בהן לטובתנו.
מהן גילדות צומח?
את המונח "גילדה" חלקנו בטח זוכרים מהתיכון, אז למדנו שבימי הביניים היו הגילדות איגודים של בעלי מקצוע העוסקים באותו התחום. אבל יש גילדות שהיו שם עוד הרבה קודם.
גילדות צומח הן קבוצת מינים התומכים אחד בשני, מעלים את עמידות ופוריות המערכת ומפחיתים את הצורך בתחזוקה. כל מרכיב בה ממלא פונקציות רבות הנתמכות על ידי מרכיבים רבים אחרים. יהיו בגילדה צמחים קושרי חנקן, צמחים מתווכים – Dynamic Accumulation, בתי גידול שונים למגוון בעלי חיים, צמחים ארומטיים, מעודדי האבקה, מערכות יחסים סימביוטיות, פטריות ומיקרואורגניזמים מועילים, כיסוי קרקע, נישות אקלימיות שונות ועוד.
למה נרצה גילדה בגינה או ביער המאכל שלנו?
מבט מעמיק במערכות אקולוגיות שונות יגלה לנו כי צמחים שונים נוטים לגדול יחד, במבנה החוזר על עצמו. בכל מבנה כזה נמצא נציגים ממגוון משפחות צומח שונות, החיים יחד בצפיפות אך בקרבה מושלמת. כזאת המאפשרת לכל אחד מחבריה לשגשג ולתת את מתנותיו.
כל מערכת אקולוגית יציבה בהרבה כשהיא עשירה במיני חי וצומח, מאשר מערכות דלות מגוון הפגיעות יותר בפני מזיקים, מחלות ופגעי מזג האוויר. בספרה "גן עדן בפתח הבית" של טליה שניידר, היא מתארת גילדת צומח טבעית בחורש הארץ ישראלי: "סירה קוצנית וקידה הנרקבות בקרקע, מייצרות אדמה דשנה יותר לעצים כמו אלת המסטיק ואלון מצוי. האלון נהנה מן ההגנה הארומטית של האלה והאלה נהנית מצל האלון. האלון מספק צל לפטריות קטנות, לחזזיות ולקיסוסית המטפסת עליו. האלון מספק חיפוי קרקע עשיר השומר על הלחות בקרקע, ונהנה מההגנה הארומטית של הצחנן המבאיש. הצחנן נהנה גם הוא מן הלחות סביב האלון וקושר חנקן בקרקע. הקיסוסית מזמינה ציפורים עם פירותיה האדומים והן מפיצות את זרעי האלון והאלה ומסייעות בניקוי מזיקים."
בדוגמה זו לגילדת בר, נוכל למצוא השקה לרבים מעקרונות הבסיס של הפרמקלצ'ר ובעיקר למערכת סגורה המזינה את עצמה, ובכך מצמצמת את הצורך שלנו לתחזק אותה ולהשקיע בה משאבים מבחוץ. יצירת גילדות צומח בגינה או ביער המאכל, שואבת השראה מעולמם הקהילתי של הצמחים בטבע והופכת אותם למערכת טבעית, חסינה ופרודוקטיבית יותר. תכנון גילדות מאפשר ניצול טוב יותר של המרחב על ידי שימוש במגוון צורות צימוח ופריסת התנובה והפריחה על פני עונות השנה. האסתטיקה המתקבלת מתכנון גילדות היא בדרך כלל סבוכה ופראית יותר וככזו, מושכת אליה מגוון רחב של חיות בר המוצאות בה שפע של בתי גידול והן בתורן, תורמות את שירותיהן החשובים לאקולוגיה המקומית. למעשה יער המאכל הוא גילדה של גילדות, המיטיבות ותומכות זו בזו, כחלק ממערכת אחת שלמה.
התחשבות בסוקצסיה
מהי סוקצסיה? קראו כאן
כחלק מתכנון מגוון הפונקציות נתייחס למשפחות הצמחים הבוטניות אבל גם לשלב בסוקצסיה. סוקצסיה היא התהליך ההדרגתי בו מתחלפות החברות בטבע: החל מחברת חלוץ פשוטה ומהירת התפתחות בה חברים בדרך כלל צמחי בר חזקים השורדים בתנאים קשים, ועד לחברות המפותחות המתפתחות באיטיות – כמו יער גשם – אחת מהמערכות האקולוגיות המורכבות והעשירות על הפלנטה.
צמחי החלוץ מאפשרים את הגעתם הראשונית של חרקים ומספקים להם בתי גידול ומזון. אחריהם מגיעים צמחים מפותחים יותר ושורשיהם מייצבים עוד את הקרקע. בעלי חיים חדשים מגיעים ועם תהליך התייצבותה של הקרקע נוספים עוד צמחים והמגוון הביולוגי הולך וגדל ואיתו מתרבים יחסי הגומלין בתוך המערכת.
תכנון הצמחייה בגילדה שלנו וכן לוח הזמנים של הזריעה והשתילה, ייקחו בחשבון את מצב הקרקע והמגוון הביולוגי הקיים בה כבר עכשיו. עצי חלוץ מהירי צימוח הקושרים חנקן, יסייעו לנו להעשיר את הקרקע בחומרי מזון, יעזרו בייצוב האדמה, יפחיתו אידוי מים, ייתמכו בפעילות אורגניזמים ויצלו על עצי פרי צעירים ורגישים. עם ביסוס חלק מהעצים והצמחים, נוכל להוסיף עוד שכבות צומח בזמן שאנחנו מאפשרים למערכות היחסים בין חלקי הגילדה להתהוות בהתאמה לתנאי השטח, ותוך הסתגלות לבתי הגידול הספציפיים שאנו יוצרים. בדרך כלל, בתהליך הסוקצסיה יהיו המינים התומכים כ-90% מכלל הביומסה וחלקם היחסי יורד עם התקדמות שלבי הסוקצסיה לכ-20-30%.
אז איך עושים את זה בפועל?
תכנון גילדות צומח ביער מאכל מתחיל כמו כל תכנון אחר – בהתבוננות. לאזורי היער השונים שימושים שונים והבדלים באינטנסיביות היבול והטיפול. כדי לתכנן גילדה נצטרך ראשית להבין לאיזה צורך היא תשמש, מהם תנאי השטח (תוואי, תנאי תאורה בעונות המשתנות, דרכי גישה) ומה היחס בין תכיפות השימוש המיועד לה והמרחק מליבו של השטח – האיזור בו תשהו חלק ניכר מהזמן. ממש כמו בתכנון פרמקלצ'ר, גם ליער המאכל יש איזורים הנעים בין אינטנסיביים מאוד – כאלה המצריכים תחזוקה ותשומת לב, דישון, השקייה, גיזום ובקרת מזיקים, לאקסטנסיביים ביותר – אלה הגדל בהם יער טבעי ללא תחזוקה כלל.
אחרי שלמדנו את המרחב ואת הפרטים הטכניים הקשורים בו, נתפנה לחשוב על הצמחייה עם מספר דגשים תכנוניים חשובים:
- מרחב לכל עץ. ישנה נטייה לשתול צפוף אבל יער מאכל מתכננים לשנים קדימה. ודאו שאתם מותירים לכל עץ את המרחב לו הוא זקוק על מנת לשגשג.
- מגוון והשלמה במרחב – העצים הרחבים והגדולים ימוקמו בדרך כלל במרכז הגילדה או בחלקה האחורי. עצים וצמחים נמוכים וצרים ימוקמו מסביבם בשוליים. נדאג בכל גילדה לשלב עצי חופה גבוהים, עצי חופה משנית נמוכים יותר, צמחים מטפסים, בני שיחים, עשבוניים רב שנתיים ועוד.
- מגוון והשלמה בזמן – נרצה שהגילדה תהיה דינמית לאורך כל השנה ולכן נשים בה צמחים עם עונות פעילות, תרדמה, הבשלת פרי ופריחה שונות.
- מגוון והשלמה תפקודית – כל גילדה היא יער בזעיר אנפין. נרצה שביער הזה יהיו צמחים ארומטיים לדחיית מזיקים, צמחים פורחים למשיכת מאביקים חרוצים, צמחים מקבעי חנקן וצמחים מתווכים שיסייעו לחומרי המזון להיות זמינים יותר עבור כלל חברי הגילדה – כזבל ירוק או בטיוב האדמה. נבחר גם בצמחים ועצים הבונים ומשמרים את הקרקע, נדאג לכסות אותה בחיפוי – בין אם על ידי צמחים משתרעים או עלים הנושרים מהעצים ונעודד יחסים סימביוטיים בין פרטים בגילדה. צמחי בר חד או רב שנתיים, גם ישתלבו בגילדה שלנו ויוסיפו לה מגוון, חוסן, בריאות וחומרי הזנה.
דוגמה לגילדת חורש מאכל ים תיכוני
- עצי חופה: אורן הצנובר וחרוב מצוי
- חופה משנית: ער אציל וקטלב
- מטפסים: פרסיון
- שיחים: אחירותם
- בני שיחים: אזוב מצוי, צתרה ורודה
- עשבוניים רב שנתיים: מרוות ירושלים
- גיאופיטים: רקפת
- פטריות: אורניה
סוקצסיה: מסבך קוצני אל חורש מאכל ים תיכוני
- אורן + סירה קוצנית + אחירותם + זוטא + אזוב
- אורן + סירה קוצנית + אחירותם + זוטא + אזוב + צתרה + חרוב + קטלב
- אורן + אחירותם + זוטא + אזוב + חרוב + קטלב +צתרה + פרסיון + אספרג + מרוות ירושלים + אורנייה
מה מספקת לנו הגילדה הזו?
- מזון:
- אגוזים: אורן צנובר
- פירות: חרובים, קטלב
- עלים: פרסיון, מרוות ירושלים, רקפת
- פטריות
- מזון מעובד: אבקת / סירופ / חומץ / שיכר חרובים וקטלב, פטריות מיובשות
- תבלינים: עלי דפנה, אזוב
- מרפא: ער אציל, אזוב, צתרה, חרוב
- חומרי גלם:
- עצה: אורן, קטלב
- ביומסה לאנרגיה: אורן, אחירותם
- סיבים: אחירותם
- ספונין: רקפת
- מספוא:
אורן, חרוב, פרסיון, מרוות ירושלים
וריאציה על הגילדה: צמחים שונים, פונקציה דומה.
- אורן הצנובר / ברוש
- חרוב / חרוב דו-מיני / אלון תבור
- קטלב / קטלב משונן / עוזרר קוצני / עוזרר אדום
- פרסיון / אספרג
- אחירותם / רותם / קרקש
- מרוות ירושלים / רקפת / סלט כורדי
- אזוב / זוטא / מרווה / קורנית
- לוף / רקפת
- אורנייה / כמהין
גילדת פקאן-תות
- פקאן
- אלביציה, תות
- שסק, לימון
- אזוב ומרווה
- ריג'לה
- פיטאיה
גילדת פקאן-תות: חשיבה תכנונית
תפיסת מרחב – הפקאן גבוה וצר, התות רחב
מועד הבשלה – הפקאן והאלביציה מתעוררים מאוחר. השסק, הלימון והקטלב מניבים בחורף-תחילת אביב.
דרך איסוף – את פירות הפקאן והתות אוספים מהאדמה, לכן אין שכבת כיסוי בעונת היבול.
לסיכום
לתכנון גילדת צומח יש מעט מאוד חוקים. יש דגשים חשובים שבהחלט מומלץ לפעול על פיהם, אבל העקרונות הם פשוטים ומאפשרים חופש יצירתי ביצירת הנישות השונות בגינה או ביער המאכל שלכם.
בסופו של דבר, הגילדות מסייעות לנו ליצור פוליקולטורה של צמחייה רב-שנתית ורב-תכליתית. כזאת בה המרכיבים השונים יוצרים מערכת סינרגטית, בריאה, יפיפייה וחסינה.