המילה פרמקלצ'ר נגזרת מהמושג Permanent Agroculture. בעברית, פרמקלצ'ר תיקרא "חקלאות בת קיימא", "חקלאות מקיימת" או "תרבות עדן". זוהי גישה הוליסטית אשר נוגעת לכל תחומי החיים, ובייחוד לחקלאות, צרכנות ותכנון סביבתי.
גישת הפרמקצ'ר מתרכזת ביצירה ותחזוקה של מערכות ברות קיימא אשר תומכות זו בזו. אלה מאפשרות לכל הנמצאים בהן גישה למשאבים הכרחיים – בין אם מדובר בבני אדם, בעלי חיים או מיני צומח.
מה העקרונות המנחים של פרמקלצ'ר?
לפרמקלצ'ר שלושה עקרונות פילוסופיים מנחים, אשר מתוכם נגזרים כ-12 עקרונות מעשיים.
העקרונות המנחים הם:
- דאגה לאדמה
- דאגה לאדם
- חלוקת משאבים הוגנת
מבחינה יישומית, העקרונות הללו יתבטאו בפעולות שונות הננקטות למען שיקום אקולוגי, מתן גישה לכלל האוכלוסייה למשאבים בסיסיים וכמובן צרכנות מחושבת ובריאה.
שניים עשר העקרונות המעשיים מסבירים בצורה פרקטית יותר כיצד לבצע את העקרונות הפילוסופיים. בין העקרונות המעשיים תמצאו אחסון אנרגיה, התייחסות יצירתית לשינויים וצמצום פסולת. כל אלו מוסברים בלימודי פרמקלצ'ר מעמיקים.
ההיסטוריה של הפרמקלצ'ר – איפה הכל התחיל?
ובכן, למעשה הכל התחיל משחר האנושות. ראשית עקרונות הפרמקלצ'ר עוד בתקופת הציידים-לקטים, אשר נשאו עמם זרעים ושתילים ממקום למקום. בכך, למעשה, הפכו את אזורי המחייה שלהם לברי-קיימא.
המהפכה החקלאית לקחה את העולם לכיוון המונוקולטורה המזיקה, אך במאה העשרים החלה במערב התפכחות מנזקיה.
מי שפיתחו את התיאוריה הכתובה של הפרמקלצ'ר והגו את רעיונותיה המרכזיים, היו שני אקולוגים אוסטרלים – דיוויד הולמגרן וביל מוליסון. הולמגרן היה תלמידו של מוליסון באוניברסיטת טזמניה, ויחד הם העבירו את הסמסטרים בדיונים מעמיקים על קיימות, חקלאות ומה שביניהם.
הם התבוננו במערכות האקולוגיות הטבעיות, ניסו להבין איך הן עובדות ומה ניתן ללמוד מהן כדי לעצב מערכות חדשות.
זה הוביל אותם לכתוב את הספר "Permaculture One", שכיום נחשב לאבן דרך בהיסטוריית הפרמקלצ'ר. הספר מתייחס בעיקר לחקלאות. מאוחר יותר הוציא מוליסון ספר נוסף בשם "Permaculture Two" אשר מתייחס לפרמקלצ'ר בצורה הוליסטית יותר, ונוגע בענפים שונים של הגישה, כגון תיעול אנרגיה.
מאז ועד היום הצטרפו לתנועת הפרמקלצ'ר מאות אלפי תומכים נלהבים מכל רחבי העולם.
רלוונטיות השיטה לימינו
גישת הפרמקלצ׳ר רלוונטית כיום יותר מתמיד. ככל שהמשבר הסביבתי והאקולוגי תופס תאוצה ומתגבר, יותר ויותר אנשים וגופים פונים לפתרונות אלטרנטיביים.
האנושות נמצאת בנקודת מפנה אקולוגית. האופן בו אנו מתערבים בסביבה שלנו ומשבשים את המערכות החיוניות גורם לחורבן שבקרוב יהיה בלתי הפיך. אנחנו לא עובדים עם חוקי הטבע, וזה בדיוק הדבר אותו הפרמקלצ׳ר מבקש לשנות.
אם נפעל לפי חוקי הטבע ובהרמוניה איתו נוכל להגיע למצב של קיימות – חזון חדש ושאפתני, אך אנחנו בריפורסט יערות מאכל מאמינים שזו הדרך היחידה.
איך אוכל לנהוג על פי עקרונות הפרמקלצ'ר בחיי היום יום?
פרמקלצ'ר היא לא רק לחקלאים או לאנשי הכפר. אפשר לקיים את הגישה הפרמקלצ'רית בכל תחום בחיים.
על מנת לעשות זאת, פשוט שאלו את עצמכם: איזו אנרגיה סביבי אינה מנוצלת ויורדת לטמיון? אולי תגלו שאתם משתמשים בהרבה מים, ותבחרו להתקין מערכת מים אפורים שתמחזר אותם. או שאולי יש לכם שטח לא מנוצל במרפסת, בגינה או בגג, בו אפשר להקים גינה (אפילו קיר הבניין יכול להוות שטח נהדר לגינה אנכית).
גם שאריות המזון שלכם יכולות להפוך לאנרגיית חיים אם יושלכו לקומפוסטר במקום לאשפה. הציבו קומפוסטר בחצר, או בררו אם יש קומפוסטר קהילתי בקרבת מקום.
כל אנרגיה לא מנוצלת היא בעצם הזדמנות פז לשינוי, וצעד ראשון בעולם הפרמקלצ'ר.
מה הקשר בין פרמקלצ'ר ויערות מאכל?
בלתי ניתן להפרדה. למרות שיערות מאכל היו קיימים אלפי שנים טרם תחילת תנועת הפרמקלצ'ר, בין שתי הגישות קיים קשר הדוק, ואפשר לומר שמתקיימים ביניהן יחסי טיפוח הדדי, ממש כמו גילדות צמחים ביער.
שתי הגישות מדברות על תכנון על פי עקרונות ודפוסים טבעיים, מתוך הבנה שכל המשתנים הם חלק ממערכת אחת גדולה.
גישת הפרמקלצ׳ר אימצה וטיפחה את רעיון יערות המאכל לאורך השנים. האופי בר הקיימא של יערות המאכל, הוא שגורם לפרמקלצ'ריסטים רבים לבחור דווקא בשיטה הזו כדרך האולטימטיבית לחידוש מערכות אקולוגיות.
אם תרצו לקרוא עוד על יערנות מאכל, אתם מוזמנים לעיין בבלוג שלנו.
ואם מצאתם את המאמר הזה מועיל, נשמח אם תשתפו אותו עם חבריכם.
לקריאה נוספת –
- אתר פרמקלצ'ר ישראל
- יסודות הפרמקלצ'ר – ספר להורדה מאת דייוויד הולמגרן, 2006
- ערך פרמקלצ'ר באקו-ויקי ישראל