הרבה אנשים שואלים מה ההבדל בין בוסתן ליער מאכל. אכן, יש הרבה נקודות דמיון ביניהם: שתי טכניקות חקלאיות עתיקות, שבבסיסן נטיעה של עצים.
במאמר זה נעמוד על הדומה והשונה בין בוסתן ליער מאכל.
ישנם 5 הבדלים עיקריים
1. המטרה
תנובה חקלאית מול שיקום אקולוגי
גם יערות מאכל וגם בוסתנים הם צורות שתילה שמיטיבות עם הקרקע. עם זאת, בבוסתן מירב הדגש יושם על התפוקה החקלאית, ואילו ביער מאכל החקלאות משולבת בשיקום המערכת האקולוגית כולה.
השיקום האקולוגי נעשה במגוון כלים. למשל, בשלב התכנון נכלול נישות מחייה לחיות בר ופטריות, בזמן ההקמה נבצע עבודות קרקע לאגירת וניצול מים באופן מיטבי, ובתחזוקת היער נשתמש בחיפוי קרקע טבעי. אלה (וכלים רבים נוספים) הופכים את היער למערכת אקולוגית אחת, בה כל החלקים תומכים ומטפחים אחד את השני.
2. סוג הצמחייה
צמחי תועלת בלבד או שתילה הוליסטית
בבוסתן נעדיף לשתול כמעט אך ורק צמחי תועלת – עצי פרי, צמחי מרפא, תבלינים וכו'.
כשנתכנן את השתילה ביער מאכל, נחשוב על היער כגילדות (או: קבוצות) של צמחים שמטרתם לטפח אחד את השני. לכן נכלול, למשל, גם צמחים קושרי חנקן כמו אלביציה וינבוט, אשר מעשירים את האדמה ותורמים ליציבות ושגשוג המערכת. למרות שאלו לא צמחי מאכל, נשתמש בהם מתוך הכרה ביתרונותיהם הרבים לשגשוג היער היום ובעתיד.
3. מגוון הצמחייה
מינים מקומיים לעומת מבחר עולמי
בוסתנים הם בעלי אופי ים-תיכוני ומסורתי, וככאלה הם לרוב יהיו מורכבים מזני מורשת מקומיים, הנפוצים בחורש הארץ ישראלי. דוגמה לזני עצים שתוכלו לראות בבוסתן הקלאסי הם חרוב, תאנה, הדרים שונים וכו'.
ביער מאכל, לעומת זאת, נבחר להשתמש במגוון רחב של מינים וזנים. הטכניקה של הקמת יער המאכל משלבת תובנות שהתגלו בתרבויות שונות ברחבי העולם. כך נוכל למצוא ביערות המאכל עצים טרופיים וסב-טרופיים (לדוגמה – גרגר פנמה), לצד עצי ארץ ישראל הקלאסיים.
4. גודל ומיקום
הגן המגודר מול היער הפתוח
ברוב המקרים, בוסתן יהיה מגודר וקטן יותר מיער מאכל. הסיבה לכך היא שרוב הבוסתנים העתיקים היו משפחתיים, לעומת יערות מאכל שלעתים נועדו לשרת קהילות שלמות.
בנוסף, בוסתן מתוכנן לתפוקה חקלאית בלבד. יערות מאכל מתוכננים גם כדי להעניק לנו מקום מפגש בו נוכל להתקרב לטבע יחד, כמשפחה או קהילה.
5. היסטוריה
המזרח התיכון והעולם הגדול
בוסתנאות היא ענף מקומי וייחודי למזרח התיכון (מקור המילה בשפה הפרסית). יערות מאכל, לעומת זאת, התפתחו במקומות מגוונים מאוד ברחבי העולם העתיק. כיום, יערות המאכל הפכו מחכמה עתיקה לטכניקה מקצועית, בה הידע שהועבר מדור לדור משולב עם אגרונומיה, אקולוגיה וחדשנות הטכנולוגיה המודרנית.
אם הרעיון של הקמת יער מאכל מעניין אתכם, פנו אלינו כאן ונשמח לענות על כל שאלה בנושא.
ואנא שתפו את המאמר עם מי שלדעתכם יתעניינו בו.
לקריאה נוספת:
על הגן, הפרדס והבוסתן – הספרייה של מט"ח