הקמת יער מאכל חדש זה תמיד מרגש.
להסתכל על השדה הריק, ולדעת שבקרוב הטבע יצמח פה וישגשג. האדמה תשתקם, מזון מקיים יגדל כל השנה וחיי הבר יתאוששו לאיטם. וכמובן, המשפחות והקהילה שתהנה מזה. נפלא.
הפעם מדובר על שטח גדול – לא פחות מ-15 דונם, כמעט בגודל של יער המאכל בקדרון. צפו בוידאו ונסו לנחש מתי הרחפן מתחיל לחזור כי הגיע לקצה השדה, ובטוח שתופתעו
מאחורי תכנון והקמת היער יש קודם כל אנשים.
ומי שינהל את הקמת יער המאכל הוא אפי, מנהל ההקמות שלנו, ששמח לחלוק את ההתרגשות והשמחה של היום הראשון תוך שהוא מארגן את העובדים ומפענח מיקומים במפה:
הורדת התכנון לשטח נפתחה בחירמוש העשבייה ועיצוב הקרקע לפי הצורך.
עיצוב הקרקע לפי התוכניות המפורטות ששרטטנו הוא הבסיס ליער.
כבר בשלב הזה נעבוד מתוך פרקטיקות לשימור מים ושיקום האדמה. נקבע סוויילים במקומות הנכונים, ובאופן כללי נאפשר למי הגשמים להיטיב עם האדמה ככל האפשר גם תחת אירועי הגשם החריגים הצפויים בעידן של משבר אקלים.
בתכנית היער הזה נכללו גבעות עדינות, והשופל משנה את פני השטח בהתאם:
כמו תמיד, נקים את יער המאכל תוך חיקוי של המערכות האקולוגיות כפי שהן קיימות בטבע. זה לא מובן מאליו, ולעיתים דורש הרבה עבודה. זה נכון במיוחד בשדות חקלאיים שספגו נזקים מחקלאות, או הזנחה, משך שנים רבות.
זהו החלק הראשון והאחרון בהקמה בו נאפשר לכלים כבדים לעלות על האדמה, ובוודאי לפלח אותה.
בעתיד נרצה להימנע מזה ככל האפשר. זה יאפשר לכל הפטריות, השורשים, הבקטריות, הנמטודות וחבריהם לייצב ולהעשיר את הקרקע ללא הפרעה.
באותו שבוע ראשון עובד בשטח טרנצ'ר (Trencher) – מכונה ייחודית שמטרתה לחפור תעלות השקייה עמוקות וטובות בקלות יחסית.
וכמובן – מתחילות להגיע כמויות גדולות של רסק גזם איכותי וקומפוסט. הביומסה הזאת חשובה מאוד לשיקום האדמה והביולוגיה שלה.
בעזרת הקומפוסט, רסק הגזם, המיקוריזה והבוקאשי נכניס הרבה חיים לקרקע. בחיים שבקרקע תלויים כל הצמחים שנשתול בה. זוהי מערכת אקולוגית מורכבת, וחשוב להבין אותה ככזו ולחשוב עליה באופן הזה כדי שתשגשג.
מערכת ההשקייה היא הבאה בתור להתחבר למאמץ הזה, עם מקור החיים – מים. ככה נבטיח שהעצים, השיחים, העשבוניים והגאופיטים שנשתול יטופחו במדויק בשנותיהם הראשונות. לאחר שהיער יתבסס הוא לא יזדקק להשקייה כדי להמשיך לקיים את עצמו, אבל הדרך לשם תימשך הרבה אחרי ההקמה.
נמשיך לעדכן כאן בבלוג על תהליך ההקמה מתחילתו ועד סופו.
אם תרצו להמשיך ללוות את היער מרחוק, בואו לביקור בבלוג מדי פעם (תהליך ההקמה אורך כשלושה חודשים סך הכל).
עוד לא הסברנו מה בדיוק יהיה ביער המאכל הזה, ומי. כל דבר בעיתו.
נתראה שוב בקרוב!