חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יער מאכל ותפקידו בביוספירה

יער מאכל קדרון

יערות הם חלק משמעותי ממרקם החיים על פני כדור הארץ, ניתן להסתכל על כל יער כאורגניזם עצמאי שמייצר תקשורת והחלפת חומרים קבועה עם הסביבה וניתן להסתכל על כל היערות יחדיו, גם המרוחקים שבהם כרקמה חייה אחת שתפקידיה במערכת זהים.

בפוסט זה נעסוק בתפקידי היער בביוספירה. הביוספירה כוללת את החלק התחתון של האטמוספירה עד לרום כמה קילומטרים שבו מצויים העופות ואורגניזמים הנישאים ברוח.

  • מנוע של תהליכים ביוספרים – תהליכי החיים העיקריים שבאים לידי ביטוי ביערות הם פוטוסינטזה אשר מקבעת את אור השמש לכדי סוכרים בגוף הצמחים, זאת מקדמת תהליך ביולוגי נוסף והוא צמיחה וגטטיבית בעצי היער. שני תהליכים אלה מפרים זה את זו וממשיכים לנוע בקשר של היזון חיובי, ככל שאחד מן התהליכים קורה בעוצמה הולכת וגדלה כך גם התהליך השני גדל בקשר ישיר. שני התהליכים הללו מניעים עוד אין ספור מיקרו-תהליכים בקרקע, במים ובתקשורת עם יצורים חיים נוספים והם הבסיס לכל מערכת יער מבוססת, יצור ראשוני של אנרגיה שממשיכה לנוע ולשנות צורה בשרשרת/ מארג המזון ביער.
  • יצירת הומוס פורה – המקום היחיד בו נוצר הומוס שעבר תהליך בניה מלא ויציב נמצא בתוך הריזוספירה, מערכת השורשים של עצים וצמחים רב שנתיים אחרים. התפרקות החומר האורגני על ידי מיקרואורגניזמים שונים ובנייתו מחדש לכדי חומר יציב שתפקידו להוות מצע הזנה לעצים.
  • מעברי אנרגיה – ישנם מספר סוגים שונים של תהליכי מעברי אנרגיה דרך יערות הקשורים באופן ישיר להשפעתו של היער על המיקרו אקלים בסביבתו. מעבר של אנרגיית רוח, חום, חומרים מרחפים שונים כמו אבק וכמובן מים. לכל אחד מהם יש נתיב מעבר דרך העץ והיער אשר גורם לו להשתנות. רוח חזקה למשל שפוגעת ביער תחליש עוצמתה ככל שהיער גדול ותגרום לתופעות שונות תוך כדי. מעבר של חום מהאדמה כלפי מעלה בגלים ארוגים אינפה אדומים וכן חום שמגיע מקרני השמש, היער יודע להפחית את הטמפרטורות ולהמיר את אנרגיית החום לחחיכוך קנטי.
  • תפקיד חשוב במחזורי הטבע – ליערות תפקיד מרכזי בכל הקשור ליסודות המרכיבים את כדור הארץ, המרכזיים שבהם- פחמן, חנקן וחמצן נעים ביער, יוצאים ונכנסים בשלל צורות ומבנים: למשל פחמן כתרכובת אנאורגנית גזית, פד"ח, מוטמע בעלי העצים והופך לתרכובת אורגנית סוכרית, גלוקוז. הפחמן ממשיך לזרום במעבי היער על השורשים ויוצא כנוזל פחמני אל האדמה..וכך ממשיך בזרימה מחזורית.
  • השפעה על טמפרטורה מקומית, עוצמות גשם ועוד פקטורים אקלימים – עצים מביאים גשם, ככל שיש יותר עצים יהיה יותר גשם, זה קורה בגלל מנגנונים ביולוגים שונים כמו המצאותם של חיידקי-אוויר הממוקמים על גבי העלה ומרחפים מעלה עם המים המופרשים מהעצים בתהליך הדיות. חיידקים אלה מהווים גרעין התעבות עבור טיפות הגשם, ככל שיש יותר חיידקים יש יותר גרעיני התעבות לטיפות וכך הענן נהיה כבד יותר ומוביל לעלייה באירועי הגשם.
  • מאגר עליון למים מעל פני האדמה – עצים מהווים משאבות מים בתנועה מתמדת, עצים יודעים לשאוב ממי תהום ומקורות מים במעמקי הקרקע אל פני הקרקע ומשם אל האטמוספירה בתהליך הדיות. יער יהיה לח יותר מסביבתו ולכן מהווה "מאגר מים" בתוך העצים עצמם וכן באוויר שבסביבתם.
  • מאגר גנים עולמי – יערות גשם טיבעיים הקיימים מזה אלפי שנים מהווים בעצם יכולתם להתרבות באופן ספונטני וללא התערבות בנק גנים חיי בכדור הארץ. כך גם ביערות מאכל מקומיים, נשתמש בזנים המתאימים למקום והושבחו עם השנים לשימושם של בני האדם.

רוצה לקבל עוד פרטים על הקמת יער מאכל?

השאירו פרטים בטופס וניצור קשר בקרוב

מעניין אתכם מה זה יערות מאכל?

תמשיכו לגלות את הבלוג

אדמת קומפוסט ביער מאכל
ללא קטגוריה

איך לבחור קומפוסט? 

איך לבחור קומפוסט?  בעולם החקלאות האקולוגית, הקומפוסט הוא מרכיב מרכזי . בחירת הקומפוסט המתאים עבורנו היא שלב חשוב בהקמת יער מאכל, בוסתן, גן ירק וכל

קראו עוד »
ללא קטגוריה

שילוב שיחים ביער מאכל 

אחד הדברים היוצרים לנו תחושה של יער (לעומת חורשה או מטע) הוא השכבתיות, פשוט משום שכך יער מתפתח בטבע.  כשאנחנו ניגשים לתכנן ולהקים יער מאכל

קראו עוד »
ללא קטגוריה

בריכת חורף במשק חקלאי

עונת הגשמים הקצרה בשיאה ואנו רואים איך שנה אחר שנה, בימים מעטים יורדות כמויות משקעים גדולות מאוד. רובן אינן מנוצלות ואף גורמות להצפות חריפות. פיתוח

קראו עוד »
Open chat
שלום,
איזו שאלה יש לך?