שותפות רב-שנתית עם עמותת חוות רימון
הקשר המקצועי בינינו לבין עמותת חוות רימון החל כבר בשנת 2020, ונרקם מתוך חזון משותף: להקים מרחבים חקלאיים־קהילתיים שמחוללים שינוי עומק בחייהם של אנשים וקהילות — דרך אדמה, טיפול וקהילה.
לאורך השנים תכננו וליווינו את כלל הפרויקטים של העמותה, בהם חוות רימון עצמה ויוזמות נוספות שקמו כשלוחות מתפתחות — כל אחת עם דגש שיקומי־חברתי אחר. בעוד צוות העמותה מוביל את ההקמה בפועל בשטח, אנו מלווים את התהליך במקצועיות צמודה: משלב התכנון הראשוני ועד ליישום המלא, בתמיכה מתמשכת ובהתאם לתנאים ולצרכים המקומיים.
הפרויקטים הללו, אשר נשענים על שילוב בין תרומות, התגייסות קהילתית ועבודת שדה מסורה, מייצרים רצף של מוקדים חקלאיים־טיפוליים המהווים תשתית צומחת של חוסן אזרחי וחברתי.
למטה תוכלו להכיר ארבעה מהיוזמות המרכזיות שצמחו מתוך שותפות זו – כל אחת מהן פרויקט ייחודי, שנולד מן הקרקע ונותן לה מענה עמוק, רגיש ומקיים.
חוות רימון | צמיחה מחודשת לנוער דרך האדמה
בסמוך לקיבוץ להב בצפון הנגב, פועלת חוות רימון – חווה אקולוגית שבה בני נוער בגילאי 14–18 מוצאים מסגרת תומכת, מחזקת ומשמעותית. החווה פונה לנערים שנשרו ממסגרות פורמליות או נמצאים על סף ניתוק, ומציעה להם שגרה של עשייה חקלאית בת-קיימא בתוך קהילה מקבלת ובטוחה.
דרך עבודה מעשית בכרם, בבוסתן, ביער המאכל ובחלקות ירק, בני הנוער מפתחים תחושת ערך עצמי, מסוגלות וכלים לחיים.
מאז אוקטובר 2023, מרחב החווה התרחב לקלוט קבוצות מגוונות מהאזור כולו – כחלק ממאמץ קהילתי לחיזוק החוסן הנפשי והחברתי של האוכלוסייה המקומית. תושבים מכל הגילים מגיעים למפגשים חקלאיים־טיפוליים, סדנאות ועשייה משותפת – אשר שוזרות בין אדמה, קהילה ותהליך אישי.
לצד הפעילות הטיפולית והחינוכית, החווה מציעה גם קטיף עצמי, סיורים מודרכים וחוויות תיירות חקלאית.
מאז שהחלה לפעול בדצמבר 2021, חוות רימון הפכה לעוגן עבור עשרות בני נוער – וממשיכה להוות דוגמה חיה ליכולת של הטבע לרפא, לחנך ולהצמיח מחדש.
חוות להב | עיבוד, חוסן וריפוי
חוות להב שבצפון הנגב נולדה מתוך רצון עמוק לייצר מרחב טיפולי־חקלאי עבור מי שנפגעו על רקע צבאי ובטחוני. החווה פועלת כמסגרת שיקומית ייחודית, המשלבת עבודת אדמה עם טיפול נפשי עבור לוחמים ולוחמות, אנשי ביטחון ונפגעי טראומה.
המשתתפים עוברים בחווה תהליכי עיבוד קצרי מועד, קבוצות תהליכיות ומסלולים ארוכי טווח – בהתאם לצרכים האישיים והנפשיים שלהם.
העבודה החקלאית בשטח, יחד עם פעילות קבוצתית וקהילתית, מאפשרת חיבור מחדש לקרקע, לעצמם ולאחרים – ובונה בהדרגה תחושת חוסן, יציבות ויכולת התמודדות עם השלכות האירועים שחוו.
בחווה פועל צוות מקצועי לבריאות הנפש וצוות תפעולי ייעודי, הכולל אנשי מקצוע, אנשי טיפול, שנת שירות וליווי קהילתי מתמשך.
החווה קרויה על שמו של רס"ם (במי"ל) לירן מונס אלמוסנינו ז"ל – לוחם, חקלאי ואיש טבע, שנפל בקרב על יישובי העוטף בבוקר השבעה באוקטובר. לירן הקדיש את חייו לאדם, לאדמה ולערכים של אחווה, נתינה ואהבת הארץ – וצוות החווה ממשיך את דרכו בכל פרט של העשייה
חוות תל גמה | שורשים חדשים לאשכול
חוות תל גמה, הנמצאת בימים אלו בתהליכי הקמה, היא חווה חקלאית־קהילתית שנולדה מתוך הצורך העמוק בבניית חוסן אזרחי ושיקום קהילתי בעקבות אירועי 7 באוקטובר.
התכנון גובש לאחר המתקפה, בשיתוף פעולה הדוק עם אנשי הצוות המקצועי של עמותת חוות רימון, מתוך רצון להציע לתושבות ותושבי מועצה אזורית אשכול מרחב של חיבור, משמעות וצמיחה.
החווה, הממוקמת בסמוך לתל גמה ולקיבוץ רעים, נועדה לשמש כבסיס לפעילויות חינוכיות, טיפוליות וחקלאיות – מתוך חיבור לאדמה ולקהילה. היא מהווה הזדמנות להתחדשות אזורית, ומזמינה את כלל תושבי האזור לקחת חלק ביצירה משותפת של עתיד ירוק משותף
חוות אור הנר | שיקום וצמיחה בדרום
טנאדם הוא חלק ממיזם רחב של עמותת חברים בטבע, הפועלת מעל שני עשורים לקידום קהילתיות, רווחה ובריאות נפשית באמצעות חקלאות קהילתית, חינוך ושילוב בין־דורי.
המרחב פועל בתוך גינת ווג'ד בגדרה – גינה קהילתית פעילה ומבוססת, בה שותפים מבוגרים מהקהילה המקומית. בלב הגינה מוקצית חלקה של כדונם המיועדת לתכנון ולהקמה בליווי Reforest. תהליך ההקמה יתבצע בהנחייתנו, על ידי משתתפי התוכנית, ובהתאם לצרכים שיתגבשו מהשטח.
טנאדם מפגיש צעירים במצבי חיים מאתגרים עם מבוגרים יוצאי אתיופיה – נושאי ידע עמוק בחקלאות ובחכמת חיים מסורתית – לעבודה חקלאית משותפת, שיח בין־דורי וחיזוק תחושת השייכות והערך.
במיזם שותפות שלוש קבוצות עוגן: צעירים, מבוגרים ואימהות. כל אחת מהן תורמת מניסיונה וחוזקותיה – ויחד הן יוצרות קהילה חומלת, לומדת ומכילה.
העשייה בגינה אינה רק כלי יצירתי – היא מרחב מרפא שמפיג בדידות, מטפח מסוגלות, ובונה חוסן אישי וקהילתי מן הקרקע ומעלה.
טנאדם מבטא את האפשרות לצמיחה מחודשת – דרך אדמה, תרבות, והחיבורים האנושיים שביניהם.
חוות שקף | ריפוי, חיבור וקהילה בלב היער
חוות שקף, שהוקמה בראשית 2024, שוכנת בלב יער אמציה, בסמוך לסכר אדוריים שבמועצה האזורית לכיש. החווה מהווה מרחב שיקומי־קהילתי עבור מתמודדים עם פוסט טראומה ותושבים שפונו מאזורי העוטף לאחר מתקפת השבעה באוקטובר.
בחווה מתקיימים ימי טיפול שוטפים, פעילויות חקלאיות־שיקומיות וחוויות בטבע עבור קבוצות, ארגונים וקהילות מקומיות – כולל ימי גיבוש, סדנאות ליקוט והרצאות על סיפור המקום. לצד הפעילות הטיפולית, החווה מבקשת לחבר בין תושבי היישובים שפונו לבין קהילות האזור, וליצור קרקע משותפת של תקווה, התחדשות וקשר עם האדמה.
החזון של החווה כולל שיתוף התושבים המקומיים בהקמה, בתפעול ובתמיכה בקהילות המתארחות – מתוך שאיפה ליצור מרחב מחבר ומחזק לכל השותפים לו.
Reforest תכננה את החווה, ואנו מלווים את התפתחותה כחלק ממחויבותנו להקים תשתיות קהילתיות־אקולוגיות לחיזוק חוסן אזרחי ורגשי ברחבי הארץ.