עונת הגשמים הקצרה בשיאה ואנו רואים איך שנה אחר שנה, בימים מעטים יורדות כמויות משקעים גדולות מאוד. רובן אינן מנוצלות ואף גורמות להצפות חריפות. פיתוח מואץ והקטנת שטחי החלחול העירוניים מחריפים את הנזקים. אחת הדרכים להתמודד עם התופעה היא יצירת לימן – בריכה חורף – בשטחים חקלאיים מרובי נגר.
יש לך משק חקלאי?
כל חורף יש לך מחשבות מה ניתן לעשות עם כל המים שזורמים במשק? ייתכן ובריכה חורף יכולה להיות הפתרון עבורך. מעבר לטיפול במי הנגר, יצירת מקור מים עונתי בשטח חקלאי פרטי תורמת לאדם ולסביבה.
בעבר, באזור מישור החוף והשפלה היו גופי מים עונתיים רבים. אזורים לחים, להם חשיבות אקולוגית גבוהה כבתי גידול המקדמים מגוון ביולוגי. כחלק מהמאמץ לשימור בתי גידול לחים אלו, כבר לפני עשור בוצעה עבודת מחקר בנושא התועלות בשלוליות חורף בשטחים חקלאיים (אקולוגיה וסביבה 2013). מחקר זה מעודד את יצירתם של גופי המים העונתיים הללו במקומות המתאימים לכך, כולל שטחים חקלאיים.
אם כן, מהם היתרונות האקולוגיים בבריכה חורף במשק שלך?
- ע"י שמירת מי נגר רבים בבריכה, אנו מונעים הצפות ושטפונות בסביבתה. כך נמנע נזק לשטחי גידול ותשתיות.
- איגום מי נגר רבים מאפשרת את חלחולם והשבתם למחזור המים בקרקע.
- זהו מקור מים חיוני לחיות בר וצמחיה מקומית בעונת החורף. מגוון המינים בו נוכל לצפות כולל ציפורים, חרקים, דגים וצמחיית מים. אלה לא היו יכולים להתקיים ללא הבריכה.
מעבר ליתרונות האקולוגיים הטמונים בבריכה חורף, בריכה החורף תספק לכם רווחה נפשית, שקט ורגיעה. זאת הזדמנות לשהייה בטבע בפינת חמד אסתטית, וכל זאת בשטח החקלאי הפרטי שלכם.
מה צריך לעשות כדי להקים בריכה חורף בשטח שלך?
חשוב לדעת שהקמת בריכה חורף דורשת תכנון והבנה בניהול מים ואקולוגיה.
לא כל שטח ימצא מתאים לכך, לכן נבצע את הצעדים הבאים:
- ניתוח אגן הניקוז המקיף את המשק – בחינת דפוסי הזרימה וההיקוות בעת אירועי גשם משמעותיים.
- מיפוי טופוגרפי של השטח על ידי מודד מקצועי, סימון קווי גובה כל רבע מטר.
- בחינת אופי הקרקע במשק:
– ניקח דגימות מהשטח ונשלח אותן למעבדה, לקבלת אפיון של חלקי הקרקע השונים.
– למשל, על מנת שיווצר לנו לימן לאורך זמן, אחוז החרסית בקרקע צריך להיות משמעותי. לכן תוצאות הבדיקה יכולות לשנות את מיקום הקמת הלימן.
במידה ותוצאות הבדיקות מאשרות היתכנות לבריכה חורף, נפנה לשלב התכנון עצמו. באמצעות הנתונים שאספנו בשלב המקדים, נמקם את בריכה החורף במשק ונקבע את מידותיה עד לרמת פירוט המאפשרת ביצוע על ידי כלים כבדים. גודל הבריכה והרכב הקרקע משפיעים על אורך העונה בה הבריכה פעילה, וכך יקבעו גם את מגוון הצמחיה והחי אשר יוכלו לשגשג.
לאחר תכנון מבנה הבריכה ויצירת מפת תשתיות, נפנה לתכנון הצמחיה אותה נשתול באזור הבריכה. בתכנון זה ישתלבו הן מטרות אקולוגיות, כמו בחירת מינים אופייניים לאזורים לחים, והן מטרות עיצוביות כיצירת מקום נעים ומוצל. לאחר שיצרנו את מפות התשתית והצמחיה, נעבור לשלב הביצוע. בשלב זה נמליץ לערב את הנציג האזורי של רשות הניקוז, על מנת לקבל תמיכה בפרויקט מאנשי ביצוע של הרשות, או קבלת תמיכה כלכלית לעצם ביצוע העבודות.
יצירת בריכה חורף במשק החקלאי שלך תורמת לניהול הנגר בכל האזור המקיף אותה, ולעיתים בעלת השפעה אף במורד הזרם. לכן יש תמיכה מהמדינה בצעדים כאלו, במקומות מסוימים. נקים את הבריכה בעונה יבשה, המאפשרת את עבודת הכלים הכבדים. כך נותר לכם רק לחכות לעונה הגשומה, בה הבריכה תתמלא במים ובחיים הבאים בעקבותיהם.
נשמע לכם מתאים למשק שלכם? פנו אלינו להסברים נוספים וסיור בבריכה החורף ביער המאכל בקדרון (בעונה. כדאי להזדרז…).